-->

2018. december 24., hétfő

37. fejezet - Hazaút

Boldog karácsonyt mindenkinek! Nem ragozom, hogy mi lesz, jó olvasást kívánok mindenkinek! :)
---------------------------------
forrás


Az az egy hét villámgyorsan telt el, de még így sem tudtam meg, hogy mi lett Gillel azon az estén. Ő nem kérdezett tőlem semmit, de mikor Feliks-nél kíváncsiskodtam, remélve, hogy nála járt, ő csak döbbenten meredt rám és megkérdezte, hogy mégis mit akarna tőle a német. Csak legyintettem, mintha mindegy lenne.
Aztán az indulás előtti nap a német elém állt és a segítségemet kérte. Felkerestem vele minden lehető helyet, ahol időt szokott tölteni, hogy összeszedjük az esetleg elhagyott cuccait. Még egy kis listája is volt, hogy mit nem talál, amit mikor megláttam, hisztérikusan elkezdtem röhögni. Hogy lehet, hogy elveszít egy csomó cuccot az év alatt, addig nem hiányzik neki, utána meg simán leírja, hogy mik azok? Ezt is csak Gilbert tudja megcsinálni…
Jártam vele a szoborparkban, a könyvtárban, egy csomó termet bejártunk, a szekrényét ötször átkutattuk, bár abban szándékosan hagyott pár cuccot. Az üres füzeteit betette oda, mert tudta, hogy jövőre is azt a szekrényt kapja. A suli nem variál, az elballagott diákok szekrényeit kapják az újak, a többieké meg megmarad. Ő ezeket a füzeteket is átlapozta, talált is bennük pár kottát meg cetlit, amiket keresett. Megnéztem a lapokat. Az egyiken egy csomó dalcím volt, mellettük kis jegyzetek németül, nyilakkal a megfelelő dalhoz húzva. Egyszerre volt kaotikus és rendezett. A kottákat is végignéztem, találtam közöttük pár ismerőset, egy pedig egyenesen a Tavaszi szél volt. Annak látványára elmosolyodtam, azonnal felrémlett előttem az az este. Már akkor éreztem, hogy mellette mennyivel jobb, mint Roderich mellett. Miért nem jöttem rá már akkor?
Bebarangoltuk az egész sulit még egyszer, keresve az elveszettnek hitt tárgyait. Nos, némelyik már tényleg nem lett meg, de szerinte a legfontosabbak megvoltak. A végén összegyűrte a kis papírt és a kukába dobta. Segítettem neki rendet vágni a mappái között. A kottatartóját nyomta a kezembe, amiből nagyon kiesőfélben voltak egyes papírok. Átlapoztam őket, elolvastam a némelyikhez ragasztott post-itet, amin magának adott tanácsokat, vagy kis módosításokat tartalmazott. Ami feltűnt, hogy nem zongorakották voltak. Legalábbis nem mindegyik. Tudtam, hogy ő hogy játszik és nem hittem el, hogy ilyen zenéket is zongorán próbálgatna. Valahogy nem passzoltak össze. Volt pár gitárhoz való kotta is, a hangjegyek fölött ott voltak a megfelelő akkordok, ezek is tele voltak tűzdelve post-ittel, némelyik egy-egy fogást ábrázolt. A fejem rázva meredtem a lapokra, majd Gilbertre, aki a felesleges lapokat szanálta és gyűjtötte külön stószba. Gyorsan visszacsúsztattam a genothermekbe a kottákat és beletettem a hátitáskájába, ahová mondta. Mellé álltam és megnéztem, mit válogatott éppen. Feladatlapok voltak, dolgozatok. Az utóbbiak egyértelműen a kidobásra ítéltek csoportjába kerültek, de én megragadtam párat, hogy végignézzem. Sikerült pár történelem felmérőt megkaparintanom, nem lepődtem megy annyira azon, hogy hibátlan lett mindegyik. A matek sem volt olyan rossz, mint mondta, átlagban a legtöbb négyes volt, de találtam közöttük ötöst is. Az angol is egészen jól ment neki, láthatóan elolvasta az ajánlott olvasmányokat. A plusz tantárgyai között nem volt ének-zene, amin meglepődtem, de volt olasz, német történelem, sőt gazdasági és jogi alapismeretek is. Ez utóbbin igazán csodálkoztam, de nem kérdeztem rá, mert láttam, hogy mennyire belemerült a papírok olvasgatásába.
Ezt követően szépen megkért, hogy a szemétnek nyilvánított lapokat vigyem el a szelektívbe, amit szívesen megtettem, mert azoknak a kiskutyaszemeknek senki sem tudott volna ellenállni.
Délután én is elkezdtem a maradék cuccom is összecsomagolni, csak azok maradtak kint, amik még kellettek az utolsó pár napra.
Aztán eljött a búcsúzás ideje is.
- Miért is rángattál el ide? – kérdeztem a német fiút tettetett unalommal, aki csak kuncogott rajtam. Viszont jogos volt a kérdésem. Ahelyett, hogy pakoltam volna be a bőröndbe, őt kísérgettem ide-oda a suli területén már két napja, hogy minden cuccát összeszedje. Összehúztam a szemem, mikor rám nézett. Oké, talán valamilyen szinten segítség voltam neki, mivel egyedül biztos nem tudta volna kivinni minden táskáját forduló nélkül, a busz pedig öt perc múlva indult.
Néztem, ahogy benyomkodja a bőröndjeit a többi közé, amik már így is alig fértek el. Egy busznyi diák gépe szállt fel hamarosan, pontosabban három órán belül. De még oda kellett érni a repülőtérre, a csomagokat leadni, becsekkolni. Volt még mit elintézniük. Ott állt mellettem Feliciano is, aki szomorúan nézte, ahogy a legjobb barátja egy halvány mosoly és egy intés után felszáll a buszra. Aztán az olasz fogta magát és felszaladt hozzá, hogy még egyszer megölelje. Kacagva néztem utána. Hirtelen Gilbert jelent meg előttem, arcán a szokásos mosolya, amit annyira szerettem. Széttárta a karját, mondván, ölelést kér, mire sóhajtottam egyet és odaléptem hozzá. A nyakában lógó vaskereszt az arcomnak nyomódott, ahogy átkaroltam, a hűvös fém lehűtötte a bőröm.
- Jó utat Berlinbe – motyogtam, közben kicsit megszorítottam a karjaim körülötte. Megsimogatta a hajam, aztán ellépett. Ekkorra csak halvány somolygásra futotta neki is. Nehéz volt bevallani, de hiányozni fog a nyáron, a hülye röhögése, az egója, a piszkálódása, még az is, hogy Roderich-et folyton cseszteti, de erről pszt!
Feli lecaplatott a járműről és majdhogynem könnyes szemekkel állt meg mellettem. Megsimogattam a vállát, mire kicsit elmosolyodott. Ismét a német fiúra néztem, aki csak intett egyet és jó nyarat kívánt, aztán ő is felment a testvére mellé. A kis olasszal ketten vártuk, hogy elinduljon a busz. Pár perccel később, mikor úgy tűnt, már senki se jön, a sofőr elkiáltotta magát, hogy akkor itt van-e mindenki és minden?
Ekkor Gilbert felpattant azt kiáltva, hogy valamit elfelejtett. Végigrohant a székek közötti folyosón, aztán leugrott a busztól és hozzám lépett, mire a szívem a torkomba ugrott. A tarkómra tette a kezét és magához húzott, ajkai az enyémnek nyomódtak, a másik kezével lassan végigsimította az arcom. Csak pár másodperc volt, én viszont teljesen lefagytam, hirtelen csak annyi jutott az eszembe, hogy ez nem lehet valóság. Napok óta azon emésztem magam, hogy ő biztos mást érez, erre kiderül, hogy nagyon nem. A mellkasom hullámzani kezdett, ahogy levegő után kaptam, mikor rájöttem, ez nagyon is igaz, majd lassan visszacsókoltam. A buszból hangos tapsolás és füttyögés hallatszott, amivel csak még jobban sikerült elérniük az embereknek, hogy elpiruljak. Belekapaszkodtam a felsőjébe, ő pedig átölelte a derekam, és ha lehet még közelebb húzott. Egy pillanatra elhajolt, aztán egy utolsó puszit nyomott a számra és visszafutott. Az ajtóban megállt és visszafordult, egy kacsintás kíséretében intett egyet.
- Auf Wiedersehen, meine Liebe!
Azzal eltűnt a többi diák között, akik továbbra is nevettek a zavaromon, de nem rosszmájúan, hanem olyan… olyan… „basszus, végre már” módon.
Én meg álltam ott lefagyva és figyeltem, ahogy a busz elhajt. Aztán érezni kezdtem, hogy ég a képem, a bőröm paprikapirossá válik. Lehajtottam a fejem és zavartan megköszörültem a torkom, közben Feliciano hangosan kacagott a reakciómon, aztán teljesen komolyan megkérdezte, hogy nem vettem észre? Majdnem visszakérdeztem, hogy mit, de aztán rájöttem magamtól is, hogy mire céloz. Szerettem volna felpofozni magam, mert annyi árulkodó jel volt. Az elején, hogy mindenben segíteni akart, a piszkálása, hogy folyton gúnyolódott a Roderich-kel való kapcsolatomon, mert féltékeny volt, hogy annyira látványosan járt Eliskával, mikor a közelükben voltam. És ez csak pár a sokból.
Hangosan sóhajtottam egyet és az olasz fiúra néztem, aki csak rám mosolygott, aztán megölelt. Szipogva álltam a karjai között, közben néztem az utat, ahol alig két perce még ott volt.
- Hülye vagyok, egy rohadt nagy hülye – suttogtam, ahogy a könnyek a szemembe tódultak.
- Pardon? – kérdezett vissza értetlenül, borostyánszínű szemében kérdések garmadája csillogott. Ekkor jöttem rá, hogy magyarul mondtam. Akaratlanul felnevettem. Azt hiszem ennek a sulinak ez az áldása és átka is. Ha szerencséd van, pont azt a szót, mondatot mondod az anyanyelveden, amit nem szeretnél, hogy mások is értsenek. Ha viszont a szerencsétlenebb fajtába tartozol, pont azt fogod a többiek számára ismeretlen nyelven kibökni, ami a fontos.
Visszamentünk a kollégiumba, ahol az első ember, akibe belefutottunk, Feliks volt. Azonnal látta, hogy valami baj van és azt is tudta, kit kísértem ki. Rögtön gyilkos csillogás jelent meg a szemeiben, mikor meglátta a még le nem csordult könnyeim. Azt kérdezte, hol van az a rohadék német? Erre szomorúan nevetve átöleltem a lengyelt és megígértem neki, hogy elmesélem. Bólintott, aztán emlékeztetett, hogy lassan indulnunk kell. Nem akartam közbeszólni, hogy mi másnap indulunk, de akkor is jót kuncogtam a pattogásán. Lili sétált mellénk, kezében a táskájával. Ő a következő busszal ment. Előre is szorosan átkaroltam, pedig tudtam, hogy még biztos megszorongatom indulás előtt. Ekkor csettintett és a kezembe adott egy borítékot. Hirtelen nosztalgikus érzés tört rám, arcomra halvány mosoly ült. Zsebre vágtam a levelet és belekaroltam a két barátomba, hogy együtt induljunk le. Feliks és én segítettünk a lánynak levinni a maradék holmiját, amit az elsők között tettünk be a buszba. Mindkét szobatársam repülője aznap este szállt fel, szóval Feliks szemével nézve hosszú volt a búcsúzkodás.
Este az ágyamon hevertem, mellettem a lengyel barátom már elaludt. Elővettem a zsebemből a levelet és kinyitottam. Gilbert macskakaparása volt, de akaratlanul is elmosolyodtam, mikor megláttam.
Hallo, meine Liebe!
Egész évben volt valami, amit el akartam neked mondani, de túl gyáva voltam, pedig a többiek biztattak. Aztán összejöttél az arisztokreténnel is. De talán most már van elég bátorságom, ha nem is szemtől szemben, de esetleg más módon elmondhatnám. Ha nem kereslek én, akkor lehet még mindig be vagyok egy kicsit parázva, segíts nekem annyival, hogy te is próbálsz elérni, kérlek!
Kérhetnék egy szívességet? Üsd már le Antonio-t a serpenyőddel. Ha beszélünk, majd elmondom miért.
Jövőre találkozunk, Liebling, gute Pause!

Először a Messengert néztem meg, hátha online van, de ahogy láttam mostanság nem nézett fel. Talán be se kapcsolta a netet. Akkor viszont marad a rendes hívás. Gyorsan utánaszámoltam, hogy Berlinben hány óra lehet. Talán egy órával több, akkor viszont ott is csak nyolc óra lehetett. Előkerestem a számát, amit még Ludwig adott meg nem tudom már miért, és a fülemhez emeltem a telefont. Kicsengett egy ideig, aztán…
- Itt Nagyszerűségem – nevetett. Már majdnem beleszóltam, mikor folytatta. – Most vagy nem vagyok telefonnál, vagy nem vagyok hajlandó beszélni veled. Ha kedvem lesz, talán később visszahívlak – szünet. – Vagy nem. Auf Wiederhören.
Sóhajtottam egyet és kinyomtam. Biztos, hogy nem adott meg rossz számot. Az oldalamra fordultam és lehunytam a szemem.
Holnap már otthon leszek, gondoltam. Akaratlanul elmosolyodtam, a szívemet melegség töltötte el. Lehunytam a szemem, magam előtt már láttam a házunk, a régi barátaim. Már nagyon ott akartam lenni. Rég volt és hiányzott.
A telefonom rezgésére ébredtem. Megnéztem a számot. Nem magyar volt, nem ismertem az országazonosítót. Elhúztam az ujjam a kijelzőn és a fülemhez emeltem.
- Halló? – szóltam bele fáradtan. Csend. Szívasd a jó édes…
- Wer ist es? – szólt a válasz egy kis idő után. Felismertem a hangot, a szívem hevesebben kezdett verni annak hallatára. Oldalra sandítottam, ahol Feliks feküdt, nem akartam felébreszteni.
- Gilbert? – kérdeztem. Ugyanazt mondta, mint az előbb is. Aztán kezdte kapizsgálni, hogy ki lehetek.
- Eliza…? – furcsán hangzott a szájából a nevem, ezt szerintem ő is észrevette, mert mintha elharapta volna a végét a szónak, én pedig rájöttem, hogy még sosem mondta ki. Neki egyszer sem voltam se Lizzy, se Elizabeta vagy Erzsébet, esetleg Elisabeth, Eliza meg végképp nem. – Te vagy? – váltott angolra.
- Igen – feleltem halkan, közben felkeltem, hogy kimenjek a folyosóra. Becsuktam magam mögött az ajtót, miután megbizonyosodtam, hogy a lengyel még mélyen alszik. Elég zsörtölődős tud lenni, ha felkeltik.
- Nem hittem volna, hogy felhívsz – éreztem rajta, hogy mosolyog, a képet szinte magam előtt láttam. Nekidőltem a falnak és lecsúsztam annak mentén, a térdem a mellkasomhoz húztam. Elképzeltem, ahogy lustán ledobja magát az ágyára, aztán elnyúlik rajta, legalábbis a háttérből szűrődő zajok alapján azt csinálta. – Ott vagy még, meine Liebe?
- Igen – ismételtem önmagam, aztán a homlokomra csaptam. Hülye.
- Csak ezt tudod mondani? – nevetett, utána elhalkult, hangja komolyabb lett. – Na, hogy-hogy hívtál?
- Írtál egy levelet, hogy el akarsz valamit mondani, és ha te nem keresel, mert még mindig be vagy parázva ettől a dologtól, akkor hívjalak én.
- Oh!
- Most úgy csinálod, mintha nem tőled jött volna a levél – húztam össze a szemem.
- Nem is tőlem jött. Várj, milyen levél? – mondta kis szünet után meglepetten. MI?! – Ezt inkább beszéljük meg Skype-on, ja? A Messenger videohívásait kezdem megutálni…
Kihoztam a szobámból a laptopom és visszaültem. Megkérdezte az ott használt nevem, aztán két perc sem telt el, az arca jelent meg a kijelzőn, mögötte a háttérben konyhaszekrények sorakoztak, a sarokban egy hűtőt is láttam, rajta egy csomó mágnessel. Ő összevont szemöldökkel kérdezte, hogy én hol vagyok, mire a gépet a folyosó felé fordítottam. A fülhallgatómból hangosan szólt a kacagása, nekem pedig akaratlanul is mosolyra húzódott a szám. A szájára szorította a kezét, de a válla tovább rángott. Megjegyezte, hogy ő úgy tudta, mindkét szobatársam elment, ki miatt jöttem ki a szobámból? Aztán, mint aki megválaszolta magában a kérdést, szemei elsötétültek, ugyanaz az érzés ült bennük, mint a ballagás estéjén. Most már tudtam, hogy ez a féltékenység jele volt. Megnyugtattam, hogy Roderich a saját szobájában van, csak Feliks van velem, aki viszont elaludt. Láthatóan megnyugodott, de még mindig volt egy kis gyanakvás a pillantásában. Kérte, hogy mutassam meg a levelet. Nem tudtam, hogy a gyenge fényben mennyire látta, de mikor végigolvasta, elvigyorodott.
- Nem tudom, ki volt, aber jó munkát végzett. Csak annyiban tér el, hogy ezt egy jobbkezes írta. Die betűk a másik irányba dőlnek. A Tonisat meg nem értem. Ich habe nichts dagegen[1]. De amúgy is beszélni akartam veled. Mert az viszont igaz, hogy valamit el akartam neked mondani, meine Liebe – kacsintott rám. A fejhallgatójára tette a kezét, mint aki kész levenni, ha esetleg ordítani kezdek, hogy mégis mi a franc van. De nem kezdtem, hanem a tenyerembe temettem az arcom és megráztam a fejem. Idióta. Halkabban megjegyezte, ő arra számított, hogy kiabálni kezdek vele. Most rajtam volt a vigyorgás sora. Skype-on keresztül mi értelme van az ordibálásnak? Majd ha újra találkozunk személyesen is…
- Szóval kaphatok magyarázatot a… - nem fejeztem be, mert már a gondolatára is elpirultam. Az ő mosolya is pillanatról pillanatra lett szélesebb, de továbbra is láttam a kételkedést rajta. Annyira szerettem volna eltűntetni minden kételyét! Nem tudtam, mit kéne hozzá tennem, de ha valaki kicsit kisegít, akkor biztos megtettem volna (ésszerű határokon belül).
- Kell rá magyarázat, meine Liebe? – támasztotta a tenyerébe az állát, fejét kicsit oldalra döntötte. Ekkor kezdtem neki örülni, hogy félhomály van, mert nem láthatta, hogy mennyire piros is az arcom. – Tetszel nekem, szóval talán ez a magyarázat – mondta kicsit komolyabban, közben az asztalt piszkálta. Kicsit látszódott a gép kék fényében, hogy az ő arca is kicsit sötétebb árnyalatot vesz fel. Erre a mondatra a szívem még hevesebben kezdett verni, már ha ez lehetséges volt, próbáltam visszafogni az idióta vigyorgást, miközben kérdeztem.
- Szóval ezért volt minden? Roderich szívatása, hogy mindenben segítettél, hogy jártál Eliskával?
- Ja! Szerintem rajtad kívül mindenkinek feltűnt! – ekkor már kicsit bosszús volt a hangja, látszott rajta az egész évben felgyülemlett meg nem értettség. Végig mellettem volt, segített nekem, még tanácsot is adott, hogy hogyan javíthatnék a Roderich-kel való kapcsolatomon, pedig neki is tetszettem… Bűnbánóan néztem rá, mert igaza volt. Csak én voltam ilyen vak és így visszagondolva tényleg tök egyértelmű jeleket adott.
- Nagyon-nagyon sajnálom. Pedig nem vagyok az a fajta, aki nem veszi észre ezeket a jeleket, csak szerintem azt hittem, hogy csak barátként nézel rám – motyogtam. Mikor ismét a képernyőre néztem, ő összevont szemöldökkel nézett rám.
- Egy szót se értettem, meine Liebe.
- Magyarul mondtam? – kerekedett ki a szemem döbbenetemben. Ismét nevetni kezdett, én meg örültem, hogy már nem bosszús. Aztán fejét elkapta a képernyőről, nyakát kicsit behúzta, a háttérből hallottam, hogy valaki beszél hozzá. Fél évig tanultam németül, de ez nem igazán volt elég, hogy értsem is, amit mondanak, pláne, mert az a valaki nagyon halkan beszélt. Szerintem kérte Gilbertet, hogy most már csend. A fiú bólintott, aztán pár pillanat múlva rám nézett.
- Es tut mir Leid![2] Mennem kell. Ludwig ide küldött, a szüleim meg vissza – kuncogott. – Hívj, ha holnap leszállt a géped, jó? Innen folytatjuk. Gute Nacht – mosolygott.
- Jó éjt neked is – intettem egyet. Most szándékosan mondtam magyarul. Ismét összevonta a szemöldökét.
- Esküszöm, jövőre felveszem a magyart – ezzel kinyomta. Én meg ültem ott ostoba vigyorral az arcomon, aztán ismét a tenyerembe temettem az arcom.
- Elizabeta? – hallottam a jobb oldalamról egy ismerős hangot. Roderich állt az ajtónk előtt, arcán furcsa kifejezéssel. A vigyor mosollyá vált, aztán összecsuktam a laptopom és felálltam. Fél kézzel átöleltem az osztrák fiút, aztán megkérdeztem, hogy mit keres itt. Megvonta a vállát. Csak sétált a koliban, utána botlott belém. Felajánlottam, hogy menjünk ki az udvarra. Mosoly jelent meg a szája sarkában. Körbesétáltuk a kollégiumot, aztán elmentünk a japán kertbe is, közben beszélgettünk. Két hónapja még talán megpróbálta volna megfogni a kezem, de most már nem. Tudta ő is, hogy közöttünk barátságon kívül semmi más nem lehet. Megálltunk a híd közepén és onnan néztünk le a sulira. Ez volt a kantin legmagasabb pontja, innen ráláttunk minden épületre. Rákönyököltem a vörös korlátra.
Itt találtuk meg Feliks-szel az egyik levelet. Elmosolyodtam az emlékre, aztán azon kezdtem gondolkozni, hogy ki is hagyhatta itt az üzenetet.
Roderich mellém lépett és ő is a vizet kezdte bámulni. Halkan szólalt meg.
- Hiányozni fogsz – pillantott rám a szemüvege mögül. Rá mosolyogtam, aztán a következő mondatára megforgattam a szemem. – Még a kisebb dührohamaid is. Majd ha Ausztriában, vagy a határ közelében jársz, hívj, jó? – kérdezte.
- Természetesen. Majd Balatonra megyünk és onnan ellátogatunk az osztrák-magyar-szlovák hármashatárhoz. Akkor találkozhatnánk, nem?
- De! Majd írd meg, hogy mikor mentek és megpróbálom rávenni a szüleim. Még mi sem voltunk ott.
- Van ott egy pad. Csak egy lépés és már a másik országban vagy – vigyorogtam. Halkan nevetett, aztán zavartan végigsimított sötét haján. Ásítottam, mire felajánlotta, hogy menjünk vissza, mert már későre jár. Bólintottam egyet egyetértésem jeléül, már tényleg aludnom kellett volna.
Az ő busza korán reggel ment a reptérre, félő volt, hogy már nem találkozunk, szóval szorosan megöleltem a lépcsők előtt, mint jó pár másik osztálytársamat is az aznap folyamán Jó éjszakát és jó utat kívántam neki, és felmentem a szobámba. Feliks még mindig aludt, bár nem is csodáltam, mivel egész nap fel-le rohangált és segített mindenkinek ahol tudott, pont, mint én
Én is álmos voltam, de mikor ledőltem az ágyra és aludni próbáltam, egyszerűen nem ment. Megrezdült a telefonom. Gilbert volt.
Ébren vagy még, Liebe?
Igenlő választ adtam. Egy pillanaton belül hívott.
- Skype? – kezdte köszönés nélkül. Felvilágosítottam, hogy Ludwig és a szülei most már ki fogják dobni a házból. Halkan nevetett és azt mondta, majd írunk, nem beszélünk.
Bekapcsoltam a laptopom, a Skype pedig szinte azonnal villogni kezdett. Mosolyogva figyeltem a kis üzenetet.
Gilbert: Nem bírok aludniiiii L
Lizzy: Tudlak sajnálni, de én se.
Gilbert: Akkor, meine Liebe, ketten virrasztunk. Mondjuk holnap nem én repülök haza.
Lizzy: De most neked kéne fáradtabbnak lenni, nem?
Gilbert:  nálunk minden fordítva működik.
Erre nem tudtam mit reagálni, magamban nevettem. Aztán gépelni kezdtem. Az ujjam egy ideig lebegett az enter fölött aztán megnyomtam.
Lizzy: Amúgy miért hívsz meine Liebe-nek?
Gilbert: hosszú…
Lizzy: szerintem van időnk 
Gilbert: xd az biztos
Gilbert: mert mindenki máshogy hívott és nem tudtam h hogyan szólítsalak. Ez egy opció volt. Meg egy kicsit idegesíteni is akartalak vele. Azt hittem, hogy azonnal rájössz, hogy mit jelent.
Lizzy: tudom, hogy drágámnak fordítják, nem?
Gilbert: de…
Lizzy: de?
Gilbert: én nem teljesen ezt a jelentést párosítottam hozzá
Lizzy: akkor? Hogy lehet még ezt fordítani?
Gilbert: a google a barátod :p
Lizzy: Giiiiiil
Lizzy: ez tényleg hosszú sztori volt... én meg napokig a nevedet se tudtam.
Gilbert: mert nem kérdezted, meine Liebe. Valamiért cserébe szívesen megmondtam volna.
Lizzy: miért is?
Gilbert: hmm
Gilbert: talán egy kuss  megfelelt volna.
Lizzy: szerintem megéltem volna anélkül is h tudom a neved
Gilbert: ez most fájt!!!
Halkan nevettem, aztán ráhajtottam a fejem a párnámra, onnan néztem a képernyőt. Talán ez vezetett ahhoz, hogy pár perc után elnyomott az álom.

- Bözsi, ébredj, lassan menni kell – bökött meg valaki. Elhessegettem a kezet és a párnámba fúrtam az arcom. – Ha nem dumálgattál volna tegnap, akkor most nem lennél tök fáradt.
- Hagyj békén, Feliks – nyöszörögtem. Leült mellém és félrerakta a gépem. Újra bökdösni kezdett.
- Gyerünk! Vagy azt akarod, hogy hívjam Antonio-t, aki eredeti spanyol zenével fog ébreszteni. Azt mondta, megcsinálja.
- Kezdem érteni, hogy valaki miért akarta, hogy leüssem a serpenyőmmel.
- Oh, chica – nevetett az említett tőlünk nem messze. – Ne légy ilyen. És amúgy se ütnél le a serpenyővel, ugye?
- Ne bízd el magad – néztem rá. A fiú rám vigyorgott és megpengette a kezében lévő gitárt. Tényleg képes lett volna rá! Mérgesen néztem a spanyolra, aki csak beljebb lépett, közben lefogott pár akkordot.
- Hallom, tegnap Beilschmidt lesmárolt – pillantott rám. Nekem kikerekedett a szemem, de a lengyel kicsit sem tűnt meglepettnek, inkább elégedettnek, olyan sóhajt hallatott, mintha azt mondaná: végre! Mi? Rámeredtem, de őt a legkevésbé sem zavarta ez, a fiú nevetve átölelte a vállam, aztán mondta, hogy most már tényleg induljunk. Mi? Na, nem! Előbb mesélni fog!
- Ajj, csajszi, tökre hagyjuk már. Tegnap a pasid elé álltam és közöltem vele, hogy smároljon már végre le, mert már totál unom nézni, ahogy egymást kerülgetitek, mint két rossz szappanopera szereplő.
- Mit csináltál?
- De örülsz, nem? Végül is totál bele vagy zúúúúgva – dalolta, mint valami idegesítő kishúg. Éreztem, hogy az arcom elönti a pír. Toni, aki eddig csak kapkodta közöttünk a fejét leesett állal meredt rám.
- Te bele vagy zúgva? Akkor elmondhatom, hogy Gil már hónapok óta csak rólad áradozik!
- Mit csinált? – temettem az arcom a kezembe. Ajj, Istenem…
- Si. És mindig azt legózta, hogy hogyan is imponálhatna neked.
- Erre már magamtól is rájöttem, Toni – motyogtam. A spanyolt megveregette a fejem egy kicsit, aztán lefogott pár akkordot a gitárján.
- Igen, Lizzy, totál unalmas volt már nézni, hogy ennyire vak vagy. Szegény srác körülbelül év eleje óta a nyomodban van, te meg totálisan friend zone-ba tetted, egééééészeeeeen a meccs napjáig. Akkor szerencsére öntudatra ébredtél. Totál béna exedet meg néha le kéne ütni, idegesítő a kavarása.
- Tudom, Feliks, tudom! – néztem fel rá. Vigyorgott, mint a tejbetök, aztán megragadta a kezem és felhúzott. Nekünk is lassan indulni kellett.

A kocsink hátsó ülésén ültem a Daedalontól álmosan. Laposakat pislogtam, de nem akartam aludni, ezért inkább bekapcsoltam a mobilnetem, hátha tudok beszélni valakivel. A lányok nem voltak online, ellenben egy bizonyos német igen… Rányomtam a nevére, azonnal előtűntek az eddigi beszélgetéseink. Most már úgy néztem a szavait, hogy tudtam, mit érez. Sok minden értelmet nyert, ami addig nem teljesen volt világos. A „semmi”-k is hirtelen sokatmondóak lettek. Küldtem neki egy képet az autópályáról, hogy tudassam vele, már itthon vagyok. Nem sokkal később a pipa a kép mellett átváltott a profilképére, jelezve, hogy látta. Két pillanat se telt bele, jött is az üzenet: Jó végre otthoni levegőt szívni?
Felváltva meséltem a szüleimnek a második félévről és beszéltem vele. Mondjuk a chatelésem a szüleimnek is feltűnt, apa rögtön kiéleződött arra, hogy biztos egy sráccal dumálok, anya megy arra, hogy biztos egy sráccal dumálok. Nem, nem ugyanaz a kettő. Legalább is a hangsúly biztos nem ugyanaz. Piruló arccal nyomtam meg a képernyőzár gombját, amivel nagyon elárultam magam. Tudták, hogy szakítottam Roderich-kel, szóval mindkettőjük kérdése az volt, hogy: egy új srác? A hangsúly ismét nem volt azonos, apa, ha lehet, még bosszúsabb lett, már az első barátomnak se nagyon örült, mert én vagyok az ő kicsit lánya, anya meg még izgatottabb lett, mert… mert ő ilyen volt. Kérte, hogy mutassam meg, ki az, de ellenálltam, szorosan magamhoz húztam a telefonom, bár ő nem próbálta meg elvenni. Még én se nagyon tudtam, hogy mi van Gillel. Mondhattam már, hogy ő az új barátom vagy még nem? Meg mi van? Totálisan összezavart az elmúlt nap történése. Megrezzent a mobil, anyukám rám kacsintott, majd előre fordult. Gyorsan megnéztem a német üzenetét.
Olyan csend van, hiányolom a suli állandó kiabálós háttérzaját…
Kuncogva néztem az üzenetét, ami alatt hirtelen megjelent egy kép a kis németjuhászukról, ami már nem is volt annyira kicsi, viszont még mindig a világ legcukibb kutyakölyke volt.
- Awww – „mondtam” vigyorogva, mire két kérdő pillantást is kaptam. Megmutattam nekik Blackie fényképét, mire anya is megismételte. Ő is legalább annyira szerette a kutyusokat, mint én. Apa csak a fejét rázta, de ő is mosolygott, neki vicces volt, hogy így reagálunk (majdnem) felnőtt nő létünkre.
- De komolyan kivel beszélsz Erzsi? – fordult kicsit hátra anyu.
- Egy iskolatárssal.
- Bővebben?
- Egy sráccal.
- Még bővebben?
- Egy felsőbb évessel.
- Nagyon leszűkíted a kört, drágám… - csóválta meg a fejét, apának meg leestek a szavaim.
- Egy felsőbb évessel? Mit beszélsz te egy felsőbb évessel? Most már komolyan ki az? Milyen nemzetségű? A suli honlapján azt mintha feltűntetnék a diákok neve mellett…
- Nem mondom el – öltöttem ki rá a nyelvem, aztán újra lenéztem a kis párbeszédemre Gillel. Neki konkrétan fordítottam, hogy mi megy itt a kocsiban, egyre csak küldte a sírva röhögő smiley-kat.
- Na, Erzsi, tényleg ki az? – váltott kicsit komolyabbra anya, szomorúnak tűnt, amiért nem mondom el neki, hiszen eddig mindent megbeszéltem vele. Gyorsan kikerestem egy képet Gilbertről, aztán úgy mutattam anya felé a telefont, hogy apa ne láthassa, aki kicsit fel is háborodott, hogy mi ez a diszkrimináció. Anya azonnal felismerte, hiszen a falamon ott van a közös képünk, ajkai meglepett ó-t formáltak, aztán elkuncogta a magát. – Cukik lennétek együtt…
- Anyaaa! – vörösödtem el teljesen. Persze a német kíváncsi volt, hogy mi volt, míg nem írtam, így röviden elmeséltem neki a történeteket. Ismét csak nevetett, aztán:
Ha már anyukád mondja ezt, akkor lehet benne valami, nem gondolod, meine Liebe? ;)
- Szaros német – sziszegtem, aztán le is írtam neki.
- Német a srác? – kérdezett vissza apa, mire a bőröm már nem piros volt, hanem falfehér.
- Nem?
- Szóval az – bólogatott, szerintem fejben feljegyezte, hogy meg kell keresnie a német felsőbb éveseket a suli honlapján. Gyorsan írtam egy üzenetet:
Végrendeleted van már?
Nein. Warum? Kitől kell félnem?
Apától. Annyit már tud, hogy német vagy, innen már nem lesz nehéz megtalálnia téged, szóval szerintem gyorsan írj egy tömör végrendeletet.
WAS???? :,,,,(
Pár perc hatásszünet után:
Elköszöntem a szüleimtől és az öcsémtől, tess itt a végrendelet.
És mellékelte a valószínűleg gyorsírással megírt papírt. Ember legyen a talpán, aki azt kiolvassa…
Te hülye vagy.
Mondták már xd
De nagyon.
Azt is XD
- Anya – mondtam az üzeneteinkre meredve. – Szerintem kétszer meg kellett volna gondolnom.
- Egyet értek – kotyogott közbe apa. – És még meggondolhatod magad, Bogaram.
Odaadtam anyának a telefonom, elolvasta az utolsó pár perc beszélgetését, majd hangosan nevetni kezdett. A könnyeit törölgetve adta vissza a mobilt, aztán megjegyezte, hogy ennél jobban nem is választhattam volna. Akaratlanul is vigyor kúszott az arcomra ennek gondolatára, mert lehet igaza volt: ennél jobban nem is választhattam volna.

Amikor hazaértünk az volt az első dolgom, hogy megöleltem a saját kutyánkat, aki kicsit megrendülve ült a karjaim között. Lőttem egy képet rólunk Gilbertnek, aki totál odáig volt, hogy nekünk is van egy kutyánk. Igaz, eddig nem sok szó esett róla, de kis csendes, öreg jószág volt, egészen addig, míg kaja nem került a képbe. Akkor visszavedlett kölyökkutyává.
Kiköltöztem a kert végébe, aztán megnyomtam a videohívás gombot. Pár pillanat múlva felvillant az arca a képernyőn, széles mosollyal nézett rám. Ahogy láttam ő is a kertben ül az árnyékban, orrán napszemüveg volt, amit kicsit feltolt, így láthattam, hogy csak sima átlátszó kontaktlencse van rajta.
- Guten Tag, meine Liebe! Milyen volt az út?
- Nagyon jó és a Daedalon miatt álmosító. Légy boldog, hogy előbbre helyeztelek, mint az alvási szükségleteimet! – vigyorogtam rá legalább olyan gúnyosan, mint ő szokott Roderich-re.
- Kicsi szívem már a fellegekben jár, meine Liebe! Nem is értem, hogy hogyan dönthettél te így – kapott a szívéhez, mint egy rossz szappanopera színész. Felnevettem, ahogy egy drámai „oh” is elhagyta a száját.
- Ezt Francistől tanultad? – kérdeztem levegő után kapkodva.
- Első kézből – vallotta be mosolyogva, aztán megvakargatta Blackie fejét, aki szokás szerint ott ült mellette. A két kutya azonnal észrevette egymást a kamerán keresztül is, mindketten félrebillentették a fejüket, majd egy üdvözlő (?) ugatást küldtek a másiknak, majd visszafeküdtek az ölünkbe. – Milyen kutyátok van?
- Magyar vizsla.
- És még te mondtad, hogy a mi kutyáink sztereotipikusak! Bagoly mondja verébnek, meine Liebe! – vágott sértődött fejet, aztán kicsit hátra fordult, mikor a szomszédból kiáltottak neki valamit. – Az unokák alszanak, persze-persze – fintorgott, utána ismét megajándékozott a fülig érő vigyorával.
- Gil – kezdtem zavartan, mire kissé félrebillentte a fejét, szemöldökét finoman felvonta. – Akkor mi most járunk, vagy mi?
Óvatos mosolyra váltott a vigyor, de a szemei továbbra is ugyanúgy csillogtak. Csak figyelt egy kis ideig, aztán lenézett a mellette ülő kutyára.
- Szeretnéd, ha járnánk? – kérdezte végül, mintha nem mert volna rám nézni, arca kissé kipirult.
- Szerinted akkor hagytam volna, hogy megcsókolj? – húztam egy kicsit az agyát, mire újra magabiztosabb lett.
- Akkor ezt vegyem igennek? – kíváncsiskodott tovább, de már mindketten tudtuk, hogy mi lenne a válaszom. – Akkor: meine Liebe, leszel a barátnőm?
- Hmm – úgy tettem, mint aki elgondolkozik. – Kérek egy kis gondolkodási időt, oké? – és már nyúltam is a telefon felé, hogy kinyomjam, de ő egy felháborodott kiáltás kíséretében nevetett fel.
- Ez még viccnek is rossz volt – kacagott tovább.
- Igen, szeretnék a barátnőd lenni, Gil – mondtam végül. Ő is próbálta gyorsan rendezni a vonásait, egészen komollyá vált, mire kimondtam a nevét, bár az ajkai még néha-néha megvonaglottak. Hirtelen halkan elnevette magát, úgy, ahogy még nem nagyon hallottam. Sehol nem volt az a hülye röhögése, inkább olyannak tűnt, mint aki nem hiszi el, hogy ez történik. Bár ahogy leszűrtem Toni mondanivalójából, elég régóta tetszek neki. Tovább nevetett, átölelte Blackie nyakát és magához húzta egy ölelésre. Olyan volt, mint valami kisfiú, aki megkapja a játékot, amikre olyan régóta vágyik.
- Most már nem vonhatod vissza, meine Liebe, van egy tanúm is, hogy ezt mondtad – ezzel a kutyus fejét a kamera felé fordította. Naná, tanú. Szórakozottan néztem, ahogy szinte repes az örömtől, közben a saját szívemre szorítottam a kezem, ami legalább olyan sebesen vert, mint egy pergődob, a mosolyt nem tudtam letörölni az arcomról. Vele járok. Vele! Egyik pillanatról a másikra lettünk barátokból pár, bár mondjuk az utóbbi pár napban az én szememben ő legalább annyira nem „friend zone”-ban volt, mint én neki. Csak az a kis lépés kellett mindkettőnknek. Hirtelen gondoltam egyet és készítettem egy screenshotot. Gil épp Blackie-t ölelte, állát a kutya feje búbjára támasztotta, szemeit a telefonja felé, felém fordította, ajkain boldog mosoly. Eldöntöttem, hogy ezt beállítom a telefonomon hívóképnek.

- Szia! – köszöntem mosolyogva a kamerába. Ezúttal a szobámban ültem, a laptopon jelent meg az arca, miután elfogadtam a hívást.
- Hallo, meine Liebe – vigyorgott lustán, majd megdörzsölte a szemét, óvatosan, hogy a kontaktlencsék ne mozduljanak el. – Megint nem aludtam sokat – nevetett fel, majd beletúrt az amúgy is kócos hajába.
- Így jár, aki sorozatot néz – csóváltam meg a fejem.
- Mutti 2 vagy. Amúgy… legalább tudom, hogy mit jelent a post-mortem – dőlt hátra elégedetten, biztos azt várta, hogy mindjárt rákeresek. Úgy tűnik elfelejtette, hogy nem csak németet, hanem latint is tanulok.
- Aha. Halál utáni, ugye? – kérdeztem, neki meg ráfagyott a vigyor az arcára.
- A picsába – összegezte végül a gondolatait, amire egy hangos kacagással reagáltam. Aztán ráébredt, hogy miért tudom, a homlokára csapott. – Basszus, te latint is tanulsz!
- Ébresztő – daloltam jókedvűen, aztán meg is emeltem a füzetem. Morcos arcot vágott. – Amúgy te pakolsz? – kérdeztem, közben a háta mögötti káoszt vizslattam. A válla fölött a ruhahalomra pillantott, aztán bólintott.
- Ja, nyaralni megyünk.
- Ti is? Mi is. Holnap indulunk – húzódtam kicsit arrébb, hogy láthassa a majdnem kész csomagom. Irány a Balatooon!, táncikáltam magamban, pontosabban énekeltem magamban, a táncikálást Gil is láthatta, aki meglepett tekintettel, döbbent mosollyal figyelt.
- Nagyon lázban égsz – állapította meg, aztán felemelt pár képet. Párat… vagy harmincat. – Ezeket teszem ki most a falamra – vigyorgott.
- De mutasd már meg! – kezdtem el nyafogni.
- Nee, gyere el és nézd meg! – öltötte ki rám a nyelvét, aztán már le is tette a fotókat az asztalra.
- Szaros német – morogtam, aztán eszembe jutott egy kérdés. – Hova mentek nyaralni?
- Elárulhatok neked valamit? – hajolt bizalmasan közelebb a laptopjához. Kérdőn felvontam a szemöldököm. – Halvány lila gőzöm sincs.
- Komoly? – nevettem fel, ő meg bólogatni kezdett.
- Ja! Egyszerűen nem hajlandóak elmondani, hogy hova megyünk. Állítják, hogy tetszeni fog, mert örülni fogok neki, de nem nagyon szűkitik le a kört. Kurva sok hely van, ahová el akarok menni. Annyi biztos, hogy autóval megyünk, elindulunk holnapról holnap utánra virradó hajnalban és kábé reggelre már ott is leszünk. Szóval passz. Esküszöm – ekkor elkezdett keresgélni a papírjai között. Egy térképet emelt fel, amin szövegkiemelővel meg volt húzva egy vonal, hogy kábé kilenc óra alatt meddig lehet eljutni. Kábé Európa fele beleesett a körbe. Tanácstalanul tárta szét a karját.
- Úgyis megtudod időben – mosolyogtam rá. Most ő kérdezte meg, hogy mi hova megyünk. – Balatonra! Nekem a Balaton a riviéra – dalolgattam, mire elmosolyodott.
- Esküszöm, leszarom, hogy nem értelek, egész nap tudnálak hallgatni – csóválta a fejét.
- Neked jobb hangod van, inkább te énekelj – kacsintottam rá.
- Majd éneklek neked, ha egyszer kettesben leszünk – villantott rám egy kissé kaján pillantást. A szokásos megszólítással illettem, megragadtam egy pólóm és a kamerának dobtam, remélve, hogy érzi, mit akartam. – Oké, értem. Hanyagoljam az ilyen dumát.
- Örülök, hogy nem kellett hozzá serpenyő – jegyeztem meg szúrós szemek kíséretében.


[1] Nem bánom (német)
[2] Elnézést (német)

U.I.: VÉGRE! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése