-->

2018. augusztus 19., vasárnap

29. fejezet - Világnapok hete


Tavasszal a suli rendez egy úgynevezett világnapok hetét, amikor az azon a héten lévő világnapokat megünnepeljük a magunk módján. Idén ez március 20-tól 26-ig tartott.
Március 20-án volt a boldogság világnapja. Megnézhettük, hogy egyes országokban milyen a boldogság aránya (Magyarország elég hátul végzett…), illetve meg sem voltunk lepődve, hogy a dánok az első helyen vannak. Az osztálytársam Matthias vigyorogva ki is jelentette, hogy csak azért, mert ő ott él. A mellette ülő norvég és svéd jól tarkón csapta, de az ő kedvét ez nem szegte, tovább hencegett. És még azt hittem, Gilbertnek nagy az egója.
Volt egy kis motivációs előadás is a harmadik emeleten lévő előadóban, ami nem volt kötelező, de egészen sokan ott voltunk, majd pedig mindenféle játék volt, hogy „boldogok legyenek az Akadémia diákjai is.” Volt egy felfújható focipálya is, ami fel volt locsolva vízzel és szappannal, szóval csúszott. Mivel a fiúk túlerőben voltak, így alig bírtuk kivárni, hogy sorra kerüljünk. A végzősök a szokásos szövegükkel („mert mi végzősök vagyunk”) kezdtek, szóval megvártuk, míg legalább egyszer mindenki volt. Aztán a harmadikosok furakodtak be a nagyon hasonló mondatukkal („mert mi harmadikosok vagyunk”), szóval még egy órát vártunk. Nos, még jó, hogy Francis beállított a saját csapatukba, így nem kellett még egy évfolyamot megvárnom. Nem csak én, hanem Ludwig is beálltunk a trióhoz. Öten voltunk egy csapatban szemben pár osztálytársukkal. Az egyik srác röhögött is, hogy én mit keresek ott, egész addig, míg a csúszós talaj ellenére is ki nem cseleztem és lőttem egy gólt. Onnantól már nem mosolygott, hanem véresen komolyan vette a küzdelmet. Párszor elvágódtam, de hajtott a versenyszellem.
- Meine Liebe! – szólt rám Gil, majd passzolt. Átrúgtam a velem szembecsúszó védő lábai között, egyenesen Ludwighoz, aki rögtön be is rúgta a hálóba. Az idősebb németre mosolyogtam, aki örömkiáltást hallatott, keze végigsiklott a hátamon, egy dicséretet súgott a fülembe. A számba haraptam, akaratlanul is elpirultam.
Ennél jobban már csak akkor voltam zavarban, mikor az utolsó percnél jártunk. Minden erőnkkel azon voltunk, hogy egy utolsó gólt lőjünk. Egyik oldalamon egy ellenfél, a másikon Gilbert próbálta megőrizni az egyensúlyát, ahogy a labdát a kapu felé vezettem. Elrúgtam, pont egy pillanattal azelőtt, hogy a védő is megpróbálta volna eltéríteni a labdát, de így csak a lábamat lökte ki alólam. A hozzám legközelebb lévő személybe próbáltam kapaszkodni, és ez Gil balszerencséjére ő volt. Nem tudom mi történt, az biztos, hogy sikerült úgy fordulnia, hogy ő legyen alul. Épp akkor érkeztem a mellkasára, mikor a tanárnő megfújta a sípját, jelezve, hogy vége, bár majdnem elnyomta a csapattársaim kiáltása, mert sikerült gólt lőnöm. Gil mellkasán feküdtem, az arcom a szíve fölött pihent, hallgattam a heves dobogását. Zihálva kapkodta a levegőt, majd felkacagott.
- Nyertünk! – ezzel körém fonta a karjait.
Hallottam a lányok örömujjongását, az ellenfélnek szurkolók pfujolását. Még mindig nem mozdultam, ledermedve feküdtem rajta, nem tudtam, mit kéne tennem.
- Hé, meine Liebe, jól vagy? – simította végig Gil a nyakam és a hátam, fejét kicsit megemelte, hogy lásson. Az arcom ekkor felforrósodott, végre elég erő költözött a karjaimba ahhoz, hogy felnyomjam magam. Feltérdeltem és zavartan tekergetni kezdtem egy tincsemet, nevetni próbáltam, de mikor felnéztem elhallgattam. A német kicsit félrebillentett fejjel, halvány mosollyal figyelt, szemöldökét finoman felvonta, egyszerűen nem tudtam megfejteni a gondolatait.
- Nyertüüüünk! – csúszott végig mellettünk hason Toni, mire mindketten felnevettünk. Gilbert hirtelen a fülemhez hajolt.
- Szerintem oda fogom neked adni a pulcsimat. Hacsak nem akarod, hogy mindenki lássa a cuki csipkés melltartód – suttogta a fülembe, az én arcom meg pipacsvörös lett. Akaratlanul is lepillantottam. A zöld felsőmnek nem volt épp vastag az anyaga, szóval a fekete melltartó nagyon szépen kilátszott alóla. Kimásztunk a medencéből és átadtuk a helyünket a másik másodikos osztálynak. A tanárnő átadott nekünk egy-egy lapot, ami egy focilabdát ábrázolt. Nem tudtunk mihez kezdjünk vele, de nem dobtuk el. A karom magam köré fontam, hogy kevésbé látszódjon a fehérneműm, a lányok halkan kuncogtak rajtam. Hirtelen egy piros pulóvert terítettek a vállamra, azonnal tudtam, hogy kihez tartozik.
- Köszi, Gil – mosolyogtam rá. Kacsintott egyet és eltűnt a szurkolók között.
- Ó, odaadta a pulcsiját! – vigyorgott rám Katya, mire ismét elpirultam.
- Gyerünk a szobánkba, át akarok öltözni – sziszegtem.

Másnap legalább négy dolog világnapja volt, köztük a költészeté, a Down-szindrómásoké és a rasszizmus elleni küzdelemé. Szóval hétfő ellenére aznap nagyon pörögtünk. A folyosó ki volt tapétázva versekkel, szinte kényszeresen magyar költőket kerestem, találtam is vagy öt különbözőt, miután végignéztem a mi folyosónkat, és legalább ennyi lehetett a másikon is. A tanárok adtak nekünk feladatot szünetre: alkossunk háromfős csoportokat és keressük meg, hogy melyik versből van a sor, amit kaptunk. És aki megtalálja, az kap egy ötöst. Nos, mint már az előbb említettem, konkrétan kitapétáztak a versekkel. Szerencsére voltak olyan kedvesek, hogy csak az adott folyosóról kérdeztek.
...Und sagen sie das Leben sei ein Traum: das nicht;
A lányokkal végignéztük a kapott sort, megállapítottuk, hogy német nyelvű, szóval azonnal kutatni kezdtük a német nyelvű költőket. Rábukkantam a másodikos trióra is, akik kevésbé sietősen keresgéltek, mindhármuknak felcsillant a szeme, mikor megláttak.
- Meine Liebe, ez kinek a verse? – nyomott az arcomba egy papírt Gilbert. Gyorsan megnéztem, majd reflexből rávágtam, hogy Kölcsey. A Himnusz részletét már majdcsak tudtam. A srác ekkor kikapta a kezemből az én feladványomat. Meglepetésemre simán folytatta a verssort. – Ez Rilke. ...Und sagen sie das Leben sei ein Traum: das nicht; / nicht Traum allein. Traum ist ein Stück vom Leben. / Ein wirres Stück, in welchem sich Gesicht / und Sein verbeißt und ineinanderflicht…[1]
- Ó, köszi, Gil! – vigyorogtam rá és már keresni is kezdtem a barátnőim, hogy megtaláljuk Rilkét.
Becsengő előtt öt másodperccel rohantunk oda a tanárnőhöz a vers fényképével. Mosolyogva írta fel a noteszébe a nevünket és gratulált, illetve átadott három könyvet ábrázoló kis ábrát. Kérdőn forgattam a kezeim között, de nem kérdeztem rá, eszembe jutott, hogy előző nap is kaptam hasonlót, csak más mintával. Kérdezte, hogy hogyan találtuk meg, mire zavartan motyogtam, hogy egy könyvben olvastam még régebben és akkor megkerestem az eredetit és még emlékeztem rá. Megdicsért minket, majd visszavette a verssort. Láttam, hogy maximum három csapatnak sikerült rajtunk kívül, pedig volt annyi könnyítés, hogy a versek az írók vezetékneve szerinti abc rendbe voltak feltéve. Szóval, ha valaki megmondta az írót, akkor már könnyű dolgod volt.
Lehuppantam a padomba, aztán a barátnőimre vigyorogtam, mindhárman vállalkoztunk egy másik menetre a következő szünetben. Alig vártam az angol óra végét, aztán már fel is pattantunk, hogy új verset kérjünk. A tanár nevetett, mikor meglátott minket az óra végén az asztala mellett, mi voltunk az elsők abban a szünetben. Ezúttal egy angol nyelvű verset húztunk:
Quoth the Raven “Nevermore.”
Azonnal olyan ismerősnek tűnt! A lányok is azt mondták, hogy mintha már hallották volna, de nem tudták, hol. Hirtelen a homlokomra csaptam, majd közvetlen a folyosó közepére vezettem a lányokat, pontosabban Edgar Allan Poe-hoz. Felsikkantottak, Katya gyorsan lefotózta és már rohant is a tanárhoz, aki ledöbbenve meredt a képernyőre. Felmutattam a sort, valaki meg közölte, hogy ez túl könnyű volt. Visszatettem a kosárba, Lili meg húzott egy újat, közben Katya átvett fejenként egy-egy könyvecskét.
Eddig már volt két ötösünk, de a következő nagyon feladta a leckét:
Ansikte överdragert med lera.
- Ez milyen nyelv? – suttogta Katya, de mi csak a fejünket tudtuk rázni. Gondolkoztunk, hogy használjuk a fordítót, de a tanárok okosak voltak és lekapcsolták a WiFit, mobilnettel meg nem próbálkoztunk, mert rohadt drága lett volna. Szóval maradt az élő fordító. Arra már rájöttünk, hogy valami északi nyelv, szóval odamentünk az északi ötösünkhöz és megmutattuk nekik. A svéd srác, Berwald mondta el, hogy svédül van, de az írót nem tudta. Csalódottan mentünk vissza, csak random nézegetni kezdtük a svédnek tűnő verseket.
- Lányok! – sikoltotta hirtelen Lili. Mellé rohantunk. – Ez nem az? – bökött egy kicsit eldugott papírra. Valami Tomas Tranströmer írta. Gyorsan végignéztük, aztán felcsillant a szemünk. Ez volt az! Újabb fotó és már mentünk is tanárhoz, aki szerintem reménykedett, hogy ezúttal megfogott minket. Ettől függetlenül mosolyogva írt a nevünk mellé egy újabb strigulát. Tudtuk, hogy nem dogaértékű ötös jár a verskeresésért, de attól még beleszámított a jegyekbe! Már nem kértünk újat, két perc alatt biztos nem találjuk meg, ha valami lehetetlent, mondjuk egy koreai művet kapunk.
A következő szünetekben is játszottunk, de már nem az ötösért, hanem, mert jó muri volt. Még segítséget se kértünk, hanem csak megtippeltük a nyelvet és úgy kezdtük el keresni. A könyvek is egyre gyűltek. Ahogy láttam egyre kevesebben játszottak, csak a másik osztályból volt egy hármasfogat, aki minden szünetben jött. Benne volt a csapatban az a román srác is, akivel már az első hónaptól ki nem állhatjuk egymást, de fogalmunk se volt, hogy miért. Most is vetett rám egy szúrós pillantást, majd elvigyorodott, a törött szemfoga miatt olyannak tűnt, mint egy vámpír. Világosbarna, kicsit vöröses haját kisöpörte a szeméből, majd az egyik társának súgott valamit, de közben továbbra is engem figyelt.
- Ú, ez ukránul van! – ragyogott Katya arca, mikor meglátta az újabb sort. – És láttam is, mikor órák előtt megnéztem a verseket. Erre! – vezetett minket azonnal. Ez is meglett, még egy belefért. Most én húztam, reménykedtem valami könnyűben. Lehunyt szemmel nyitottam szét a papírt. Felkiáltottam örömömben. Ugyanazt húztam, mint Gilberték. Kölcsey – Himnusz! Azonnal elindultam a K betűs költőkhöz, fél pillanat se kellett, megleltük. Újabb vers. Ez is németül volt.
Alle Menschen werden Brüder,
- Mit jelent? – kérdeztem Lilit, aki gyorsan lefordította: minden ember testvér lesz… Összevontam a szemöldököm. Testvér lészen minden ember… Levegő után kaptam és gyorsan elénekeltem az Örömódának ezen sorát, csak magyarul. Így is értették, azt kezdtük találgatni ki írta. Beethoven zenésítette meg, de ki írta.
- Hallo, meine Liebe, hogy megy? – ölelte át a vállunk Gil.
- Ki írta az Örömódát? – szegezte neki a kérdést Katya, mire kicsit hátrahőkölt.
- Schiller – közölte még mindig döbbenten. A liechtensteini szobatársam felsikkantott és futott is keresni, közben csak azt hajtogatta, hogy „ténylegténylegtényleg”. – Ezt értsem úgy, hogy jól? – válaszolt a saját kérdésére.
- Igen, ez már szerintem a hetedik lesz. Vagy a nyolcadik. Nem tudom, nem számoltuk – vigyorogtam rá, neki meg felszaladt a szemöldöke.
- De szar valakiknek – röhögte el magát, aztán karba tett kézzel méregetni kezdett. – További sok sikert.
- Köszi – kuncogtam, majd a barátnőim után futottam, mert megtalálták a verset. Még mindig volt időnk egy másikra, gyorsan szerencsét próbáltunk. Ezúttal egy francia nyelvű idézetet húztunk ki a kosárból. A tanárnő meg is kérdezte, hogy mi hány ötösre hajtunk, mire mosolyogva közöltük vele, hogy mi már a harmadik óta nem az ötösért megyünk, hanem a kihívásért. Üzletet ajánlott: beír nekünk fejenként két témazáróval egyenértékű ötöst, plusz, ha mi szerezzük a legtöbb pontot, akkor kapunk egy szaktanári dicséretet is. Ez az ajánlat állt a másik csoportnak is. Egymásra néztünk és máris rohantunk keresni, futás közben majdnem fellöktük szegény Gilt, aki megkérdezte, hogy segíthet-e nekünk. A tanár legyintett, mondván csak nyugodtan, mire a német mögénk állt, a magasságából adódóan simán át tudott nézni Lili feje fölött.
Je suis François, dont il me poise
- Scheiße – sziszegte Gil, aztán gondolkozóba esett. – Pedig nem rég vettük, ez a vers memoriter is volt, de nem jut eszembe a neve. Argh! Francia voltam – megbántam nagyon – / Párizs szült, ott, hol Pontoise vagyon. / Egy jó öles kötéllel nyakamon, / Immáron seggem súlyát latolom – motyogta, majd ismét felmorrant. – François valaki. Egymásra néztünk.
- François – suttogtam, majd elindultam a folyosó vége felé. – Nem valami V betűs.
- De! Villon!
- Megvan! – szedtem elő a telefonom és lefotóztam a papírt. Vittük oda a tanárnak, pont abban a pillanatban, mikor becsengettek a hatodik órára, és ezzel véget is ért a verseny. Még megvártuk, hogy összeszámolja a pontokat, aztán kijelentette, hogy mi nyertünk. Átnyújtott nekünk ezúttal négy könyvet, hogy a segítőnknek is jusson. A román évfolyamtársam morgott valamit, ahogy a két haverja elrángatta, de szerencsére nem értettem. Átöleltem Gilbertet, mielőtt elindultunk volna le a következő óráinkra.

Délután a tanáraink a napéjegyenlőség és a planetáris tudat (vagy mi) világnapja miatt szerveztek egy kis ki mit tud-ot, amiben fontos szerepet kapott az egyensúly. Párokba kellett lenni, de Feliks Toris-szal volt, Lili Katyával, szóval már majdnem megkérdeztem Roderich-et, mikor egy bizonyos magát porosznak tartó német felbukkant előttem és megkérdezte, hogy leszek-e vele párban. Örömmel mondtam igent.
Az első feladat gyilkos volt. Már az első feladat! Félni kezdtem, hogy akkor milyen lesz a többi. Azon a gerendán kellet végigmenni, amin a tornászok szaltózni szoktak. Itt kettő ilyen gerendát tettek össze, kb. egy méterenként volt egy kis Földet ábrázoló kép, amiket csak akkor szedhetett fel a társ, ha a fennlévő már áthaladt fölötte. És persze nekem kellett felmenni. Remegtem azon a vacakon, és az egész vacak is remegett emiatt!
- Gil – nyüszítettem már akkor, mikor felálltam. Nagyon nem éreztem magam biztonságban rajta, és jövőre ezen mindenféle ugrásokat kellett volna csinálnom! Ha leestem, akkor elveszítettük a további Földeket.
- Nyugi, meine Liebe, itt vagyok melletted és elkaplak, ha leesnél – próbált biztatni, egyik kezét kissé felemelte, hogy elkapja a karom, ha dőlni kezdenék.
- És ha a másik irányba esek? – kérdeztem remegő hangon.
- Akkor gázban vagy, Liz – kurjantotta Alfred, a következő pillanatban Arthur lekevert neki egy taslit, pontosan Feliks után. Szegény amcsi csendben maradt egész végig ezután, inkább kortyolgatta a kóláját. Láttam a tömegben a román évfolyamtársamat, aki azt tátogta folyamatosan, hogy „ess le, ess le, ess le”, közben vigyorgott, mint a tejbetök. Seggfej. Inkább a gerendát kezdtem nézni. Óvatosan tettem egy lépést, a karjaimat kitártam oldalra, remélve, hogy egyensúlyban tart. A tesitanártól miért nem kapok ezért ötöst?
- Sehr gut – motyogta Gil mosolyogva, nem sokkal később fel is vette az első Földet. – Nagyon jól csinálod. Csak így tovább.
Kicsit felsandítottam, az első sorban meg is pillantottam Roderich-et, aki szinte gyilkosan nézte a mellettem haladó németet. Barna szemeit ezután rám szegezte, úgy éreztem, mellbe vág a csalódottsága, amiért nem vele alkottam párt. Kicsit összeszorult a torkom, de aztán megráztam a fejem és tovább akartam haladni, de majdnem rosszul léptem, az egyik lábam lecsúszott és térdre estem, ujjaim azonnal a gerenda köré kulcsolódtak. Még fent voltam. Még fent voltam…
- Meine Liebe – suttogta a társam elfehéredve, készen arra, hogy elkapjon, ha leesnék, ujjai a kezemtől és a hátamtól nagyjából egy centire álltak meg, ha megfogott volna, kiesünk. Rámosolyogtam és megpróbáltam felállni. Az első gerenda már megvan, jöjjön a második. Hallottam, hogy a barátaim és az osztálytársaim biztatnak. A második öt méter már könnyebben ment, mert tudtam, hogy Gil ott van mellettem és vigyáz rám. A végén szembeállt velem és megfogta a kezem, amíg leugrottam. – Ügyes voltál! – vigyorgott.
- Köszi. Irány a következő feladat!
- Jawhol! – szalutált.
A következő egy kis szelektív válogatós játék volt. Volt előttünk pár doboz, rajta egy jellel, ami mutatja, mit lehet beledobni, és kaptunk pár papírt, rajta pár képpel, amiket szét kellett osztani ezekbe a dobozokba. Gyors feladat volt, egyértelmű volt, hogy mit hova kell tenni. Két Földet kaptunk érte.
A harmadik játékot biztos az „Egy perc és nyersz”-ből szedték! Volt pár csavar és egy hurkapálcával kellett őket egymásra tenni. Ha hetet feltettél, kaptál Földet. Ha nyolcat, kaptál még egyet. És így tovább. Gil bevállalta, hogy ő ezt megcsinálja. Az ajkát rágva, lassan tette egymásra a csavarokat. Összesen háromszor próbálkozhattunk, szóval nagyon óvatosan kellett minden mozdulatot végrehajtani. Először a hetedik előtt dőlt össze. Másodszor már az ötödiknél. Harmadszor még figyelmesebben manőverezett. Meg is kaptuk az első Földet, majd a másodikat is, végül a harmadik is a miénk lett. Majd újra összedőlt, de azt már nem bánta, kilencet egymásra halmozott.
A negyediknél volt egymás mellett öt asztal, mindegyiken két tárgy. Ki kellett találni melyik az újrahasznosított. Kikerekedett szemekkel meredtünk a tárgyakra. Az elsőn a füzet volt. Feltűnt az egyik sarkában a három zöld nyíl, az újrahasznosítás jele. Egy Föld. A másikon két kabátot láttunk. Ezt nem találtuk el. A harmadikon két tányér volt. Gil nevetve emelte fel az egyiket, majd megforgatta az ujjai között. Azt tanácsolta, hogy nézzem meg jobban. Felkuncogtam, mikor észrevettem. Mozaikhatása volt, de nem gyári, hanem kézzel készített volt, CD borította. Ötletes. Újabb Föld a gyűjteménybe. A negyedik asztalon két tükröt találtunk. Mindkettő antik hatású volt, de az egyik bolti volt, míg a másik egy régi tükör egy kis decoupage ragasztóval és szalvétával volt felújítva. Föld. Az utolsó is feladta a leckét. És ez az utolsó bizonyította, hogy a tanároknak igenis van humora. Két szinte tökéletesen egyforma ruha volt kiállítva egymás mellett. Nem tudtam eldönteni, hogy melyik lehet a „hamisítvány”, mikor Gilbert hirtelen hisztérikusan röhögni kezdett, még a könnyei is kicsordultak. Kérdőn néztem rá, nem értettem mi baja lett. A bal oldali ruhakölteményre bökött.
- Óvszer – nyögte ki két vihogás között. Kicsit közelebbről megnéztem és… tényleg. Éreztem, hogy lángba borul az arcom, a szám elé kaptam a kezem, hogy visszafojtsam a feltörni készülő kacagást. Megkaptuk az utolsó Földet is ennél a feladatnál és mentünk tovább.
Az ötödik, és egyben utolsó, egy kvíz volt az újrahasznosításról. Ott helyben ki is lett javítva, kaptunk még öt Földet (négy jó válasz után járt egy, huszonkettő lett jó a huszonötből). Mondták, hogy tartogassuk a Földeket vasárnapig, majd akkor kaphatunk értük valamit.
Gillel elfeleztük a Földeket, aztán úgy döntöttünk, felmegyünk az előadóba, ahol a Down-szindrómáról tartanak előadást. Ezúttal nem voltak olyan sokan, hiszen a legtöbben lent voltak. Még volt fél óránk a kezdésig, addig felkutattunk egy automatát és vettünk csokit, majd befészkeltük magunkat hátra. Halkan beszélgettünk, majd csendben végighallgattuk az előadást. Halványan, keserűen elmosolyodott, mikor arról beszéltek, hogy az emberek hogy néznek a Down-szindrómásokra. Hát, igen. Ő biztosan átérezte ezt. Átöleltem a fiút a sötétben, mire alig hallható kuncogás hagyta el a száját, karját finoman körém fonta, ujjai a vállam cirógatták. A háromnegyed órás beszéd végéig ültünk így, aztán mielőtt felkapcsolódtak a fények elengedtük egymást. Lesétáltunk az előadópulpitushoz, ahol az előadónő Down-kóros kislányával találkozhattunk, aki marha cuki volt. A nő mindenkivel váltott pár szót, aki odament, a kislánya is próbált beszélgetni velünk. Mikor meglátta a befont hajam kérni kezdett, hogy az övét is csináljam meg. Az anyukája szabadkozni kezdett és mondta, hogy biztos dolgom van, de megvontam a vállam és közöltem, hogy szívesen megcsinálom. Nem voltam olyan profi a fonásban, mint Lili, de megpróbálkoztam olyanra csinálni, mint az enyém. A barátnőm specialitása a holland fonás volt, nekem is nagyon tetszett, bár eddig még csak elmondta, hogy hogyan kell, én magam még nem próbáltam.
- Gil, szerinted? – fordultam hátra a némethez, aki az előadó padsorainak lépcsőjén ült. Felmutatta a hüvelykujját, mutatva, hogy jó. Gyorsan tekertem a fonat végére egy hajgumit. A kislány mosolyogva megköszönte, hogy megcsináltam a haját és megölelt. Nem bírtam megállni mosolygás nélkül.
- Mehetünk, meine Liebe? – kérdezte, ajkai halványan felfelé kunkorodtak. Bólogatva köszöntem el tőlük és a németbe karolva kimentem a teremből. Egész addig Gilbert karját szorongattam, míg az ebédlőhöz nem értünk, ugyanis időközben vacsoraidő lett. – Nagyszerű volt a délután, wa[2]? – vigyorgott a kantin bejárata előtt, meg is álltunk.
- Igen! Bárcsak többször lenne ilyen! – lelkesedtem azonnal.
- Ja. Bárcsak… - halkult el kicsit a hangja, tenyere végigsiklott a hátamon.

Másnap minden a víz körül forgott, ugyanis a víz világnapja volt. A délelőtt a szokásosan telt, délután volt megint program volt program hátán. Ezúttal négyfős csoportokat kellett alkotni, akaratlanul is Gilbertet kezdtem keresni, mikor láttam, hogy a barátnőim, Feliks és Toris összenéztek.
- Csak nem engem keresel? – suttogta a fülembe valaki, mire megugrottam. Megperdültem, szembetaláltam magam a szokásos kis trióval. – Csatlakozol hozzánk?
- Van más választásom? – sóhajtottam. Úgy tettek, mint akik elgondolkodtak, de végül megrázták a fejüket.
Ez a program az általános iskolás diáknapokra emlékeztetett engem. Voltak mindenféle minifeladatok, közben kérdésekre kellett válaszolni és gyűjtöttük ezúttal a vízcseppeket. A legjobb az volt, mikor a fekvőtámaszt kellett csinálni. Pont egyszerre értünk oda a Tengelyhatalmakkal (aka Ludwig, Feli, Kiku és Lovino), a két Beilschmidt pedig rögtön vállalkozott a feladatra. Igen, kitaláltátok, testvéri verseny következett. Egyik sem akarta feladni, mi már majdnem untuk. Összenéztünk Lovino-val, majd egyszerre léptünk rá a két német hátára és nyomtuk le őket. Valószínűleg jövőre is ott lettünk volna, ha így folytatják. A többiek felnevettek. Mivel öt után járt egy csepp, ezek meg csináltak vagy harmincat, így jól begyűjtöttünk.
- Meine Liebe, it wasn’t awesome – morogta Gil, mikor elindultunk a következő helyszínre. Rávigyorogtam, remélve, hogy megbocsát. Csak halványan elmosolyodott és felsóhajtott, amiből tudtam, hogy spongyát rá.
A végén ott álltunk egy csomó vízcseppel, már azt se tudtuk, hogyan fogjuk annyi volt.
Másnap volt Feliks-szel a kedvencünk: a lengyel-magyar barátság napja és egyben a mi barátságunk évfordulója is! Csokival vártuk egymást az ebédlőben, majd megölelgettük a másikat.
- Már három éve, Bözsi – szorongatott meg vigyorogva.
- És csak emiatt nem nyírlak ki, mert lebözsiztél, Feliks – fontam én is szorosabbra a karjaim körülötte, mire halkan nevetni kezdett.
- Mi van itt? – kérdezte Matthias, ahogy elhaladtak mellettünk. – Kinek van szülinapja? Vagy milyen világnap van, ha már világnapok hete? – kíváncsiskodott tovább a dán.
- Ma van a lengyel-magyar barátság napja – közölte a legjobb barátom vigyorogva, meglengette a srác előtt a csokiját, akit rögtön az édesség kezdett érdekelni, nem a világnap. Kék szemei úgy követték a táblát, mintha ráragadtak volna. Ekkor a norvég megragadta és elrángatta tőlünk minden szó nélkül, mi meg felvont szemöldökkel néztünk utánuk. A dán hadart valamit a saját nyelvén, amiből kiértettük a „chokolade” szót. Végül csak egymásra pillantottunk és megállapítottuk, hogy őrültek az osztálytársaink.
Délután nagy sajnálatunkra nem a számunkra fontos világnap volt középpontban, hanem a meteorológiai világnap. Feliks-szel majdnem úgy döntöttünk, hogy aznap nem veszünk részt, helyette pedig egyedül ünnepelünk, de aztán láttuk, hogy milyen feladatok vannak. Gondoltuk gyerekjáték lesz szerezni néhány hőmérőt ábrázoló lapot, úgyis kapunk értük valamit a hét végén. Most egyéni verseny volt, de mi együtt mentünk mindenhova, egy idő után a lányok is csatlakoztak hozzánk. Épp az egyik állomáshoz mentünk, ahol megpillantottam Gilbertet és a két szobatársát. A német mögé osontam és sikerült majdnem kiugrasztanom a bőréből, amit Feliks egy hangos, gonosz röhögéssel díjazott. Hirtelen szembetaláltam magam az albínó morcos kékes-lilás szemeivel, kezeit mélyen a fekete farmere zsebébe dugta.
- A szívbajt hoztad Nagyszerűségemre, meine Liebe – morogta. Átlestem a válla fölött és megkérdeztem itt mit kell csinálni. Le kell fújni minden kártyát a rajztábláról a lehető legkevesebb idő alatt. Egy kivételével. Öt embert néztem meg, senkinek se sikerült, ők füstölögve mentek egy másik állomáshoz, ahol nagyobb sikert arathattak. Ezután sikerült egy végzősnek, majd pedig Xiának. Roderich is próbálkozott, a szemem sarkából láttam, hogy Gil végig gonosz vigyorral figyeli a végül elbukó osztrákot. Végül ő maga is jelentkezett. Ott állt, kezében a táblával, szemeit a tanárra szegezte, aki újraindította a stopperét. Az biztos, hogy ügyesen csinálta, csak akkor lett óvatosabb, mikor alig maradt öt kártya. És valahogy sikerült kimanővereznie, hogy végül csak egy maradjon. Megtapsoltuk, mikor színpadiasan meghajolt, arcán egoista mosollyal. Segített a tanárnak felszedni a kártyákat, majd elindult vissza hozzánk, kezében három hőmérővel a rekordidőért. Ahogy láttam senki sem akart/mert jelentkezni. Úgy döntöttem, akkor én vállalkozom. Tudtam, hogy nem fogom olyan jól csinálni, mint ő, de egy próbát megér. Igyekeztem hasznosítani azt a módszert, amit ő használt, a végére én viszont óvatosabb voltam. Az utolsó előtti a világért nem akart lerepülni, mérges is voltam rá, két fújás közé már beszúrtam egy-egy magyar káromkodást is. Végül egy „bazd meg” hatásosnak bizonyult, csak egy kártya maradt a táblán. Végre! Meglengettem a papírjaimat, ahogy közeledtem a barátaimhoz.
- Ahogy láttam, Nagyszerűségem adott neked egy-két tippet a megoldással kapcsolatban, meine Liebe – vigyorgott Gil, mint a tejbetök. Bólogattam, aztán puszit nyomtam az arcára a segítségért. Szemei kissé kikerekedtek, a mosolya az arcára fagyott. Kuncogva intettem a többieknek, hogy menjünk. Hirtelen felharsant Toni és Francis nevetése, nem bírtam ki és hátrapillantottam a vállam felett. Gilbert épp tűzvörös arccal sziszegett hozzájuk, próbálta elérni, hogy elhallgassanak. Ekkor észrevette, hogy őt figyelem, ha lehetséges még több vér futott a fejébe, elfordult, hogy ne is lássam. Én is nevetni kezdtem, aztán belekaroltam Feliks-be és Lilibe, majd elindultam.
- Szerintem jobb is, hogy elmegyünk, még a végén Beilschmidt agyvérzést kap, annyi vér lesz a fejében. Bár amilyen üres a feje szerintem elfér ott az a vér – mondta gonoszan a lengyel, mire kicsit a karjába csíptem. Ne legyen már gonosz!

- Gyerünk Katya, menni fog – mosolyogtam rá. Visszatértünk a kártyalefújós feladathoz, az ukrán barátnőm összeszedett elég bátorságot és levegőt, hogy megpróbálja. Hirtelen két kar fonódott körém, a mellkasom előtt összefont kezeimet hozzám szorította, szinte moccanni se bírtam. A valaki az állát a fejem búbjára támasztotta, kicsit ringatni kezdett. A sápadt karokról felismertem azok tulajdonosát. Most rajtam volt a sor, hogy elpiruljak.

- Minden kibaszott feladatot elbasztam, ami ezután jött – morogta, aztán mélyet sóhajtott, homlokát a vállamnak döntötte.
- És most kell valaki, akit ölelgethetsz? – kérdeztem, közben az egyik kezem próbáltam kiszabadítani. Aprót bólintott.
- Te vagy az egyetlen, aki hagyja és lány – jött a válasza, nekem meg sikerült az egyik karom kirántani a szorításából, kicsit megsimogattam az arcát. Kuncogva bújt még jobban hozzám, mellkasa teljesen a hátamhoz simult, a tarkómon éreztem a lélegzetvételét, minden apró szőrszál égnek meredt a nyakamon, próbáltam a hátamon végigfutó érzésnek ellenállni. Nem tudom miért, de csalódottnak éreztem magam, mikor alig fél perc múlva elengedett.
- Sikerült! – jött hozzánk vissza Katya, arca ragyogott, ahogy boldogan meglengette a hőmérőket. – Ez egy tök jó nap volt!
- Már akinek – műszipogott Gilbert, mire egy olyan pillantást vetettünk rá mindannyian, mintha azt mondtuk volna, nőjön fel.

Huszonnegyedikén volt a Föld órájának napja, ami azt jelentette, hogy megint a Föld körül forgott minden! Igen, visszatértünk a geocentrikus világképhez. Nos, a Föld órája este fél kilenctől volt fél tízig, amikor lekapcsolták a teljes világítást a suliban, így volt bőven időnk, ezúttal nem nagyon vettünk részt a délutáni programokon, inkább kimentünk pizzázni a lányokkal, Feliks-szel és Toris-szal. De mivel páratlanul voltunk, ezért nem annyira sikerült elfelezni a pizzákat. Meg is jegyezték, hogy el kellett volna hívni még valakit, a valakivel pedig közölték, hogy Gilbertre gondoltak. Kikértem magamnak, hogy mégis miért kellet volna a szaros németet elhívni. Hangosan felnevettek, én meg morogni kezdtem.
Épp a pizzámat rágcsáltam, mikor észrevettem a semmivel sem összekeverhető triumvirátust, a kaja megállt a számban. Ahogy láttam ők is megdöbbentek, hogy mi ott vagyunk, de aztán elvigyorodtak és leültek az asztalunkhoz. Szerencséjükre az egyik legnagyobb asztalnál ültünk, még bőven odafértek. Ki lehet találni, hogy ki ült le mellém és próbált lopni az ételemből. Sikeresen. Szúrósan meredtem rá, mikor beleharapott a szeletbe, de ahogy láttam nem igazán érdekelte, hogy az az ÉN ételem, ő tovább eszegetett. Seggfej.
- Ne légy morci, Bözsi – vigyorgott rám Feliks, mire megmutattam neki, hogy milyen szépen tudok nézni, miközben arra gondolok, hogy visszarúgom őkegyelme hátsóját Varsóba. Gilbert újabb szeletet akart lopni, de ezúttal teljes erőbedobással akartam megakadályozni. Nehogymár! A lányok az arcukat a kezük mögé bújtatták, úgy nevettek, a lengyel arcán ott ült egy tipikus mindentudó kifejezés, a többi fiú pedig szórakozottan nézett minket. Sikerült a német kezéből kiszednem a szeletet, ő meg gondolt egyet és elvett egy másikat, amit tátott szájjal, felháborodva bámultam. Ki fogom nyírni.
- Nyugi van, meine Liebe, majd te is kapsz az enyémből, csak éhes vagyok – kuncogott rajtam csillogó szemekkel, aztán előre fordult és enni kezdett. Én is ezt tettem, kicsit elfordultam tőle, hogy aztán szembetaláljam magam az áruló barátnőimmel. Hogy hagyhatják, hogy ezt csinálja velem? Hirtelen egy étlap jelent meg előttem, Gilbert arra utasított, hogy válasszak valamit, lehetőleg olyat, ami mindkettőnknek ízlene. Egy ideig bámultam a pizzák neveit, majd ráböktem a legegyszerűbbre: kukoricás. Bólintott, aztán mikor felbukkant a pincér azt kért.
Egy óra múlva mindenki jóllakva ücsörgött az asztalnál, az üdítőinket kortyolgattuk. Nevetés közben hátradőltem, ekkor tűnt fel, hogy Gil karja egész végig a pad háttámláján pihent, ebben a pillanatban pedig átölelte a vállam, miközben a többiekkel szinkronban ő is kacagott. Hagytam magam, gondoltam, miért ne…
Annyira bele voltunk merülve a beszélgetésbe, hogy elfelejtettünk visszamenni vacsorázni. Hoppá. Nos, nem sajnáltuk, megérte szerintem. Sokat nevettünk a körülöttünk ülők nagy örömére, beszélgettünk mindenről, kiparodizáltuk néhány tanárunkat (miután megbizonyosodtunk, hogy nincsenek a közelben), aztán pedig elmentünk sétálni. A parkban hülyültünk, a még nem működő szökőkút szélére ültünk le, mindenki látott mindenkit. Azt hittük senkinek sem hiányzunk. Hát… tévedtem.
- Elizabeta – állított meg Roderich, mikor be akartunk menni a kollégiumba. Kérdőn meredtünk rá mindannyian, de szinte mindenkinek más érzés is bújkált a tekintetében. – Beszélhetnénk?
- Öhm. Persze? – fontam fel kissé a szemöldököm, nem értettem mi van hirtelen. Miről akar beszélni most, amit nem tudott egész nap elmondani? A többiekre néztem, a fejemmel intettem, hogy menjenek csak. Az osztrák megvárta, míg mindannyian bemennek, csak aztán kezdett bele.
- Befejeznéd? – suttogta, hangjából kiéreztem a színtiszta dühöt. Kérdőn meredtem rá. Micsodát? – Ne játszd az ostobát, Elizabeta. Szakítottunk, értem, de tényleg muszáj Gilbertre ráakaszkodni, hogy tudasd velem, most már vége?
- Te miről beszélsz, Roderich? Azt hiszed, féltékennyé akarlak tenni? Ne nevettess már! Gilbert egy jó barátom, miért bűn, ha vele vagyok? Nem vagyok ennyire gyerekes, remélem, ezt belátod – mondtam sértett hangon és beviharoztam a koleszba. A lányok látták rajtam, hogy nagyon pipa vagyok, óvatosan kérdezgették, hogy mit mondott az exem. Először csak egy fujtatás volt a válasz, aztán elmondtam nekik, hogy azt hiszi, azért lógok Gilberttel, mert féltékennyé akarom tenni. Egy igeig kerek szemekkel meredtek rám, majd felnevettek. Döbbenten ültem az ágyamon pár pillanatig, de ahogy néztem őket, nekem is nevethetnékem lett a helyzet miatt.
Ez nagyon hülye gondolat volt Roderich-től. Miért pont Gilberttel akarnám féltékennyé tenni? Oké, ők ősi ellenségeknek gondolják magukat, de amúgy ez abszurd. Amúgy sem használnék ki senkit ilyen gyerekes, önző célokra. Főleg nem Gilt. Ő aztán végképp nem érdemelné meg ezt. Ő tényleg mellettem állt végig és segített, pont úgy, mint a többi barátom, szóval szerintem mondhatom, hogy ő is a barátaim táborát erősítette. Ő legalább nem akart elszakítani a többiektől, segített nekem mindenben, amiben tudott, nem várta el, hogy mindig vele értsek egyet, sőt, szerintem élvezte, mikor veszekedhetünk dolgokon.
Katya hirtelen átölelt egy „ó, Lizzy” felkiáltással, én meg észrevettem, hogy sírok. Lili leült a másik oldalamra és ő is átkarolt.

Szombat volt, a világnapok hetének utolsó napja. Páran előző nap délután elmentek, akik otthon akarták tölteni a húsvétot, így a hét utolsó napjára eléggé megfogyatkoztunk. Mi a füvön ültünk, szívtuk magunkba a D-vitamint, végre felvehettem a térdnadrágom, már elég meleg volt hozzá. A tanárok egy része is elutazott a családjához, főleg azok, akik alapjáraton nem angolok voltak. A következő hét tavaszi szünet volt, szóval pihenhettünk, ahogy akartunk még annak ellenére is, hogy már ez a hét se volt túl tanulós.
Kiderült, hogy mit jelentenek a hét közben kapott kártyák: be lehet őket váltani különböző dolgokra, amiknek különböző az ára. Például 10 darabért kapsz egy ötöst abból a tantárgyból, amit választasz. Ez azoknak jó főleg, akik javítani akartak. Másik: kettő darabbal ki tudod magad húzni egy felelésből, ha éppen nem tanultál. Hárommal „igazolhatsz” egy késést. Meg volt még egy csomó lehetőség. Mind kaptunk egy-egy listát, hogy mire lehet őket beváltani. Megszámoltuk, hogy mennyit gyűjtöttünk: volt legalább 50. Gillel röhögtünk, hogy irány a matektanár, kérjük az ötöseinket, Katya meg azt számolgatta, hogy hogyan ossza be tesiórákra, mert volt egy olyan opció, hogy könnyített tesi cserébe öt darabért.
Nyújtózkodva dőltem kicsit hátra, neki egyenesen a mögöttem ülő lábszárának, amit ezután háttámlának használtam. Éreztem, hogy halványan elvigyorodik, mire hátradöntöttem a fejem és rámosolyogtam.
- Elvagy, meine Liebe? – kérdezte, közben felnyúlt és megpöccintette az orrom. Bólintottam egyet, aztán előre kezdtem nézni, mert a tanárok egyike épp magyarázta, hogy mit csinálhatunk a tavaszi szünetben. Volt pár lehetőség, hogy hová lehet elmenni, a legtöbb program egynapos volt, csak egy vagy kettő volt, ami két napot foglalt magába. Elég olcsók voltak ahhoz képest, gondolkoztam, hogy felhívom anyát, hogy elengednek-e valamelyikre. A kétnapos tetszett volna. Londonba mentünk volna el. Már láttam repülőről, de úgy szét sosem tudtam nézni. Kíváncsi voltam. – Érdekel valamelyik program? – hajolt hozzám Gil, mint aki olvasott a gondolataimban. Csak bólintottam, ő meg óvatos mosollyal megkérdezte, hogy Londonon gondolkozok-e. Ismét csak biccenteni bírtam. A fülembe kuncogott, aztán újra hátradőlt, karjaival kitámasztotta magát a háta mögött. Arcát a nap felé fordította, a napszemüvegével az orrán dúdolgatott. Hirtelen rám nézett és elvigyorodott. – Győzd meg a szüleidet, én majd vigyázok rád Londonban, meine Liebe.


[1]„És azt mondják, az élet álom: nem az; / nem álom csupán. Az álom az élet része. / Egy zavaros rész, melyben az arc és a lét / összeakaszkodó, sűrű fonadék (nem saját fordítás, ez az idézet a Silber – Az álmok első könyve című könyvben is szerepelt, onnan vettem)
[2] Nem igaz? (német –berlini dialektus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése